Защита за купувачите на Aliexpress

Какво представлява защитата на купувача на AliExpress?

AliExpress иска главно доволни клиенти. Те се опитват да осигурят възможно най-доброто обслужване. Защитата на покупката може да се използва, например, ако:

  • стоките не са пристигнали навреме
  • стоките не съответстват на описанието на продукта на продавача
  • не е оригинален, а само реплика

Разширяване на защитата на покупките

Време за защита на купувача

Предоставена Ви e възможност да следите колко време е останали до доставката. Първоначално условие на AliExpress беше, че можете да откриете диспут за оспорване само когато времето на защитата на покупката все още не е изтекло. Така че трябваше да бъдете много внимателни. И ако е необходимо да го удължите.

Сега вече можете да откриете диспут 15 дни след закриването на вашата покупка.

AliExpress наистина се опитва да подкрепя своите клиенти и следователно добави към новите правила, че спорът може да бъде открит в рамките на 15 дни след края на защитата при покупката. Дори да забравите да го удължите, все още можете да откриете диспут.

Как да удължим защитата на покупките?

Трябва само да кликнете върху Искане за разширяване на Защитата на покупките и да посочите колко дни искате да удължите срока. Въведете най-малко 14 дни, но това може да е повече. След това кликнете върху Потвърждаване. Сега заявката за удължаване се изпраща на продавача. Продавачът трябва да разшири новата защита на покупките за 48 часа. Най-често те потвърждават на следващия ден и често се удължават за по-дълъг период от време, отколкото сте поискали. Ще получите информация в електронната си поща и вашите съобщения на Aliexpress.