Откриване на диспут на Aliexpress

Защита на покупките

Не пренебрегвайте имейлите от, че вашата защита за покупки ще приключи скоро. Това е подходящият момент за потвърждаване на получената поръчка или на отваряне на Диспут. Друга възможност е „Искане за разширяване на защитата на покупките“. Тук стъпка по стъпка ще преминаваме през опцията за откриване на диспут.

Откриване на диспут

Отворете Моите поръчки и възстановявания и спорове. Намерете поръчката, за която искате да отворите диспута. Можете да направите това по два начина, като кликнете върху Open Dispute или View Detail. Ако кликнете върху Отворена дискусия, така че ще бъдете пренасочени към същата страница, както ако кликнете върху Преглед на подробностите.

Ще видите номер на поръчката, състояние и важно напомняне. Това напомняне ще ви покаже кога ще свърши вашата защита.

Попълване на формуляра

С кликването върху Отворена дискусия ще се появи формуляр за вас. След като го попълнете напълно, кликнете върху Изпращане, за да изпратите информацията директно до доставчика. Във формуляра, който сте отговорили на въпросите, ако сте получили пакета си, напишете вашето решение, представете ясна причина за възстановяване на сумата. Препоръчително е да качите много доказателства по време на процеса на оспорване, за да подкрепите претенцията си. Например снимки или видеоклипове.

Обърнете внимание:

  • Ако върнете пакета – ще заплатите пощенски разходи
  • Ако сте използвали талони за поръчката – купонът няма да бъде възстановен
  • Размерът на видеоклипа е максимум 200 MB
  • Размерът на снимките е максимум 2 MB

Получихте пакета си

Ако сте получили доставката и не сте удовлетворени от нея, трябва да попълните и тази информация.

Трябва да изберете проблема си:

Продукт, който не е както е описано, може да бъде Материал, който не е описан.

Изберете проблем с качеството, например мобилният ви телефон не работи правилно.

Или получихте повредени стоки, затова изберете продуктът да е повреден.

Ако поръчате начин на доставка DHL, но вашият пакет пристигна с EMS, изберете начин на доставка не е както е описано.

Друг проблем може да има недостиг на количество, пакетът ви е празен.

И последната опция е, че сте получили фалшиви стоки. Независимо дали избирате опцията си, уверете се, че ще предоставите достатъчно доказателства за искането си.

Процес на оспорване

След като изпрати формуляра за открити спорове, доставчикът има 15 дни, за да отговори и се опита да постигне споразумение с купувача. Ако доставчикът не отговори до 15 дни, спорът автоматично ще бъде повишен до екипа на Aliexpress Dispute Team. Ако не сте съгласни с решението на доставчика или доставчикът не отговаря на вашето съобщение, не трябва да изчакате 15 дни. Купувачът има право да отклонява спора преди 15 дни, но минимум след 3 дни. Ако продавачът одобри вашето решение и спорът е затворен и парите ще бъдат автоматично възстановени в профила Ви.

Промяна на диспута

По време на изчакване на отговор може да има нови доказателства за вашия пакет. Има възможност за промяна на спора. В Refund and Disputes намерете поръчката си и кликнете върху View Detail. Като кликнете върху Modify Dispute, можете да редактирате диспута си, да добавите снимки и т.н.

Прекратяване на диспута

Никога не отменяйте спора, преди да получите пари или пакет обратно. Възможно е пакетът да не е пристигнал в часовете за доставка. Пакетът може да бъде отложен за 2 дни и с честна игра трябва да отмените спора и да потвърдите получаването на поръчката си, в случай че сте доволни от нея. Но след като приключите спора си, няма шанс да се върнете отново. Преди да анулирате спора, уверете се, че поръчката ви е в отлично състояние. Понякога продавачът ще предложи отстъпка за следващата Ви покупка под формата на талон или плащане към профила в Paypal. Бъдете внимателни, защото след като приключите спора и продавачът може да не ви изпрати никакви пари.