Какво е Aliexpress и какво ни предлага

Пазаруването в Китай е много популярно, особено поради огромното разнообразие от продукти, а също и заради изкючително ниските цени на които може да попаднете. Това кара все повече хора да пазаруват от Aliexpress.com. За това решихме да напишем тази поредица, за да ви води през света на пазаруването на Aliexpress.com.

Какво всъщност е Aliexpress.com

Aliexpress бе пусната от Alibaba Group през 2010 г. като платформа за китайски компании да продават на чужденци. Може да гледате на Aliexpress като на онлайн мол. По принцип Aliexpress обединява хиляди търговци, продаващи разнообразие от продукти . С това е сравним с търговски център, който предлага разнообразна гама от продукти.

Как да пазаруваме

Kак да поръчам от aliexpress? Закупуването на Aliexpress е същото както при всеки електронен магазин. Избраните продукти се поставят в кошницата за пазаруване и се заплащат. След изпращане на поръчката ще получите имейл за приемане на плащането. В друг имейл ще бъдете информирани, че вашите стоки са изпратени до вас с цялата информация за проследяване.

Как да плащаме

Плащането е чрез различни видове кредитни карти или банков превод, други възможности за съжаление не съществуват. Можете да платите чрез Visa, MasterCard, Western Union, Qiwi и банков превод. Преди две години Aliexpress използва paypal, но отмени тази възможност за плащане.  След като плащането Ви бъде одобрено, парите ви ще бъдат задържани сигурно в  „AliExpress Escrow“. Плащането ще бъде предоставено на доставчика, ако потвърдите доставката на стоките и те отговарят на описанието на продавача.

Транспорт

Можете да изберете вида транспорт за всеки елемент в кошницата си за пазаруване. В повечето случаи има безплатна доставка, но можете да изберете да заплатите за превоза на различни куриерски услуги (DHL, EMS, Fedex IE, …). Въпреки това сумата за този вид транспорт обикновено е няколко пъти по-висока от цената на самите стоки. Ако изберете пакет за безплатна доставка, ще бъде доставен от China Post Air Mail.

Време за доставка

За безплатна доставка времето за доставка е в рамките на 2-6 седмици. Ако имате късмет, можете да получите поръчкате у дома си след 10 дни. В редки случаи са необходими 2 месеца. Това са наистина изключения. Около 90% от поръчките се доставят след 3 седмици.

Проследяване на пакети

След като доставчикът ви изпрати поръчката, ще получите проследяващ номер. С този номер можете да проследявате поръчката си на уебсайта на компанията за превози. Можете да означите със звезда проследяването на поръчката си в рамките на 48-72 часа от последното Ви плащане. До този момент няма информация от корабоплавателната компания за Вашия пакет.

Защита на купувача

Много хора изпитват недоверие към китайските търговци. Но Aliexpress осигурява защита на купувачите. Всеки клиент е защитен от ненадеждни продавачи. След като направите поръчката си, защитата за покупката ще започне. Продавачът ще получи парите само ако потвърдите, че сте получили поръчката. Вие сте защитени, когато:• поръчаната от вас стока не пристигна в рамките на времето, обещано от продавача, в подробности за продукта• получената от Вас стока не отговаря на описанието• полученият от вас елемент, за който е гарантирано, че е истински, е фалшив.Ако нещо от изброените се случи, Вие трябва да откриете диспут  и ще иска възстановяване на парите. Те ще Ви бъдат върнати  по банкова сметка.

Данъци и вносно мито

За стоки, произхождащи от трети държави, сте задължени да плащате данъци или вносно мито. Но НЕ за всички поръчки трябва да плащате данъци или вносно мито. Всички данъци и такси ще бъдат събирани от спедиторската компания след доставката. Продавачът не носи отговорност за други разходи по доставката ви.

Това е кратко описание как работи Aliexpress. Моля, прочетете всички други статии за пазаруване на Aliexpress. Във всяка тема ще направим опишен в подробности пазаруването на Aliexpress. С това се надяваме да направим покупката Ви на Aliexpress по приятна.